Terug

Wat doen bij rugpijn na het slapen?

Wordt u regelmatig wakker met een pijnlijke rug of nek? Of ervaart u hoofdpijn doorheen de dag? Dan is het zaak om te achterhalen waar deze lichamelijke klachten precies vandaan komen. Mogelijk ligt uw matras of slaaphouding aan de basis. In dat geval kunt u met enkele eenvoudige aanpassingen de pijn aan uw rug, nek of schouders verlichten of zelfs helemaal voorkomen. Maak komaf met rug- en nekklachten dankzij de tips en het advies van Pullman.

Lage rugpijn

De meeste rugklachten hebben betrekking op de onderrug. Lage rugpijn, ook lumbago genoemd, kan acuut optreden. Bijvoorbeeld als u lange tijd in een verkeerde houding hebt gezeten of gestaan. Of als u iets zwaars hebt getild of enkele uren in de tuin hebt gewerkt. De spieren van uw onderrug zijn dan overbelast. Het goede nieuws is dat lage rugpijn vaak gewoon weer overgaat na de nodige rust.

Lage rugpijn kan ook langzaamaan ontstaan, bijvoorbeeld door een verkeerde slaaphouding, een te hard of te zacht matras of gewoon een slecht matras dat uw lichaam niet (meer) voldoende ondersteunt. Kenmerkend is dat de pijn in de loop van de dag verdwijnt, maar de volgende ochtend weer terugkeert.

Bepaalde lichamelijke afwijkingen, zoals scoliose, een hernia, artrose, spierletsels door een ongeval of een bepaalde ziekte (ziekte van Bechterew, kanker …) zijn mogelijk ook een oorzaak van rugpijn. Deze specifieke rugklachten kunnen door een arts worden vastgesteld en opgevolgd.

Hoge rugpijn, schouder- of nekpijn

Pijn in de bovenrug komt minder vaak voor dan lage rugpijn. Mogelijk straalt de pijn verder uit naar de schouders, de nek of het hoofd. De oorzaken hiervan kunnen van uiteenlopende aard zijn. Hebt u de laatste tijd last van spanning door uw werk? Neemt u teveel hooi op uw vork of is er een moeilijke situatie in uw gezin die stress oplevert? Misschien maakt of hebt u niet voldoende tijd voor beweging?

Maar ook een verkeerde slaaphouding kan de boosdoener van uw hoge rugpijn zijn, ook al legt u niet altijd meteen een link.

Wat is de juiste slaaphouding?

Hoe slaapt u het liefst? Op uw rug, zij, buik of ergens daartussen? Iedereen heeft van jongs af aan een favoriete slaaphouding: dat is de positie waarin u ’s avonds gemakkelijk in slaap valt en ’s morgens meestal ook weer wakker wordt. Uiteraard blijft u tijdens het slapen niet urenlang in deze houding liggen, maar draait u tientallen keren zonder dit te beseffen. Wordt u echter meermaals in de nacht wakker om van houding te veranderen, dan moet er al meteen een belletje gaan rinkelen. Dit betekent namelijk dat uw spieren en gewrichten door een verkeerde slaaphouding belast worden en er drukpunten ontstaan. De kans is groot dat u met stramme spieren opstaat. Met een goede slaaphouding daarentegen wordt u ’s morgens fris en uitgerust wakker en kunt u pijn aan de rug en/of nek verminderen en in het beste geval zelfs voorkomen.

Drie op de vier personen slaapt het liefst op de zij. Twintig procent geeft de voorkeur aan de ruglig en een kleine vijf procent slaapt op de buik. Maar wat is nu de juiste slaaphouding? Omdat elke slaaphouding zowel voor- als nadelen heeft, kunnen we niet spreken van dé juiste slaaphouding. Wel van de ideale slaaphouding voor u. Ga dus op zoek naar de beste slaaphouding voor uw gezondheid.

Pullman geeft u alvast deze tips:

Zijlig

Deze (meest gekozen) slaaphouding is aanbevolen als u last hebt van lage rugpijn, stress, slaapapneu of snurken. De ruggengraat ligt in een perfecte horizontale lijn van nek tot staartbeen. Let zeker ook op een optimale ondersteuning van de nek met een goed passend hoofdkussen.

Ruglig

Aanbevolen bij hoofd- of nekpijn, pijnlijke gewrichten (artrose) of gevoelige drukpunten op het lichaam. In deze houding wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld. Plaats eventueel een kussen onder beide knieën om lage rugklachten te voorkomen. De ruglig is ook raadzaam bij reflux.

Buiklig

Deze slaaphouding is erg onnatuurlijk omdat uw nek en onderrug erg onder druk komen te staan. Echte buikslapers komen maar zelden voor. De meeste mensen keren zonder het te merken in een andere positie. Slaapt u toch heerlijk op uw buik, gebruik dan geen of een zeer dun kussen.

Hard of zacht: welk matras kiezen bij rugpijn?

Vaak wordt gedacht dat een hard matras een oplossing voor rugpijn kan bieden. Niets is minder waar. De hardheid van het matras is namelijk volledig afhankelijk van uw lichaamsbouw en uw gewicht. Een fors gebouwd persoon die op een zacht matras slaapt, zal te diep wegzakken waardoor de wervelkolom in een boog komt te staan.

Andersom is ook waar: een tengere persoon die op een stevig matras slaapt, merkt dat heupen en schouders niet voldoende kunnen inzakken. Zo komen de rug- en nekspieren onder spanning te staan. Het lichaamsprofiel is ook een belangrijke factor. Denk bijvoorbeeld aan stevige schouders of brede heupen.

Elk persoon is anders gebouwd en net om die reden is slaapadvies op maat van cruciaal belang. Bij Pullman kunt u rekenen op gecertificeerde slaapprofessionals die de verschillende mogelijkheden graag voor u toelichten. Vind een winkel in uw buurt en maak gerust een afspraak voor vrijblijvend persoonlijk slaapadvies.

Is uw matras aan vervanging toe?

Was u aanvankelijk tevreden over uw matras, maar bent u inmiddels al enkele jaren verder? Ervaart u bij het opstaan rugklachten die na enkele uren verdwijnen? Dan kan het goed zijn dat uw matras zijn beste tijd heeft gehad en dat het uw lichaam niet langer voldoende ondersteuning biedt. Gemiddeld gaat een matras zo’n 8 tot 10 jaar mee. Na deze levensduur kunnen er lichamelijke klachten optreden, zoals lage rugpijn. Het advies van Pullman? Laat het niet zo ver komen en vervang uw matras tijdig. Ook om hygiënische redenen is dit aanbevolen.

Wat met rugpijn bij een nieuw matras?

U kocht recent een nieuw matras, maar slaapt nog niet als een roos? Houd er rekening mee dat u altijd even de tijd moet nemen om te wennen aan een nieuw matras. Het is volstrekt normaal dat uw nieuwe aanwinst stugger aanvoelt dan uw oud matras. Ook als dit matras door een slaapspecialist speciaal voor u werd aangeraden, is een zekere ‘wenperiode’ nodig. Vaak is dat minimaal vier weken. Soms duurt het wel tot acht weken of langer. In deze eerste weken moet uw lichaam gewoon worden aan de nieuwe houding en dat kan soms aanleiding geven tot pijnlijke spieren. Het matras moet als het ware even ‘ingeslapen’ worden, maar daarna zult u merken dat uw nachtrust verbetert dankzij een optimale lichaamsondersteuning.

Pullman boxsprings verlichten uw rugpijn

Het belang van goede nachtrust kan niet genoeg benadrukt worden. Daarom verdient u een boxspring en matras van hoogstaande kwaliteit. Pullman biedt boxsprings en matrassen voor één of twee personen met pocketvering-interieur. De duurzame veren gaan van rand tot rand en zorgen niet alleen voor een uitstekende ondersteuning, maar ook voor een goede ventilatie waardoor u beter slaapt en uw matras langer meegaat.

Bovendien hebt u de keuze uit een vaste of verstelbare boxspring. Een elektrisch model kan handig zijn voor een nog groter ligcomfort.

Bij Pullman staat een goede, gezonde nachtrust centraal. Laat u door een Pullman slaapprofessional adviseren over de juiste combinatie van boxspring en matras zodat uw lichaam en geest ’s nachts volledig kunnen ontspannen en tot rust komen!

Boxspring Pullman Detroit

Heeft u een vraag of wilt u meer advies ontvangen?

Vind een winkel bij u in de buurt

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen