Terug

Verwijderingsbijdrage

Verwijderingsbijdrage: wat is het eigenlijk?

Wellicht heeft u het al gezien op uw bon of factuur; de verwijderingsbijdrage op uw nieuw aangekochte matras. Wat is deze bijdrage eigenlijk? En waarom wordt deze aangerekend? Wij vertellen het u graag in dit blog.

Recyclen is voor iedereen. Of u nou producent, importeur, gemeente, afvalverwerker, verkoper of consument bent. Gezamenlijk moeten we ons allemaal inzetten, om ervoor te zorgen dat de grondstoffen uit afgedankte matrassen een nieuwe leven krijgen. Op dit moment worden helaas nog (te) veel matrassen verbrand. Dit proces kost, naast veel energie, ook veel grondstoffen, en dus ook geld. En dat terwijl veel materialen prima gerecycled kunnen worden.

Goldline Stapel

Om zoveel mogelijk matrassen te recyclen, hebben Nederlandse matrasproducenten en -importeurs de handen in elkaar geslagen. Met één gezamenlijk doel voor ogen: “Zo veel mogelijk matrassen recyclen”. Hilding Anders heeft daarom samen met collega producenten Auping, Beter Bed, Ikea en Swiss Sense Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) opgericht. Hieruit vloeide de concrete doelstelling: “In 2028 willen we minimaal 75% van de geproduceerde matrassen in Nederland recyclen”.

Elk jaar worden er in Nederland 2,1 miljoen matrassen afgedankt. Dit is goed voor maar liefst 37.800 ton aan afval. Dat vinden wij veel te veel. Als het gaat om recyclen, staan we aan het begin en is er nog een lange weg te gaan. Maar ook u kunt uw steentje bijdragen. Lever uw matras in bij één van de 366 inleverpunten, verspreid in heel Nederland.

Om de recycling te bekostigen wordt er over elk verkochte matras een verwijderingsbijdrage gerekend. De actuele prijs hiervan vindt je hier. Zo weet u bij aanschaf al dat wij zullen zorgen voor de recycling van onze producten.

Wist u dat er van alles van uw oude matras gemaakt kan worden? Misschien is uw oude matras straks wel een ondertapijt, judo- of turnmat, isolatiemateriaal, poetslap of zelfs een kledingstuk.

Wilt u meer weten over Matras Recycling Nederland? Ga hier naar de website en zie direct waar u uw oude matras kan inleveren.

Samen sterk voor een beter milieu!

Heeft u een vraag of wilt u meer advies ontvangen?

Vind een dealer bij u in de buurt

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen